Jälleen Ateenassa! Sain jatkoa viimevuotiseen Nikos Vernikos-Evgenidis -apurahaan, joten vietän täällä taas kolme kuukautta väitöskirjatutkimukseni parissa, kuten viime vuonnakin. Tuntuu tosin turhan mahtipontiselta puhua vielä mistään väitöskirjasta, kun olemassa on vain valtavaksi paisunut tiedosto täynnä sekalaisia muistiinpanoja ja kirjallisuusviitteitä, mutta väikkäri siitä olisi loppujen lopuksi tarkoitus syntyä.

On outoa olla täällä taas, ikään kuin kalenteri olisi pyörähtänyt vuoden taaksepäin. Saavuin lauantaina, ja olen tässä parissa päivässä ehtinyt tehdä kaikki samat asiat kuin viime vuonnakin saapuessani, mutta kaikki on nyt niin tuttua: lentokentältä metrolla ja ratikalla asuntolaan, huoneeseen asettuminen, kaupassa käynti… Ostin jopa samoja ruokia kuin viime syksynä (fetaa, tietenkin). Vielä en ole ehtinyt käydä instituutilla; se on ohjelmassa huomenna. Tarvitsen suosituspaperin sieltä, jotta saan vierailijakortin brittiläisen ja amerikkalaisen instituutin kirjastoihin, joissa nyt suunnittelen viettäväni suurimman osan ajastani. Niissä on paljon isommat ja paremmat kokoelmat kuin Pohjoismaiden kirjastossa, jonka arkeologia-aiheisen kirjallisuuden ehdin koluta aika perusteellisesti viime vuonna.

Tämänsyksyinen huoneeni Suomen instituutin asuntolassa on varsinainen penthouse: talo on oikeastaan viisikerroksinen, mutta katolle on rakennettu vielä pieni yksiö, joka muodostaa yksinään kuudennen kerroksen. Ympärillä on vain kattoterassi, josta osa on kaikkien talon asukkaiden käytössä ja osa vain tämän asunnon. Minulla on siis oma terassi itään päin, aamuaurinkoon, ja lisäksi pieni parveke länteen, josta voin ihailla auringonlaskua vuorten ylle. Upeat näkymät kyllä kompensoivat sen vaivan, että hissillä pääsee vain viidenteen kerrokseen ja viimeiset raput pitää kiivetä. Nyt näinä parina päivänä aamuaurinko on kyllä helottanut vielä niin kuumasti, etten kovin kauaa jaksa terassilla istua, kun varjoa ei ole, mutta myöhemmin syksyllä - tai puolipilvisellä säällä - siinä on varmaan oikein miellyttävää.

Tässä eilisiltainen auringonlasku.

891853.jpg

Ja samaan aikaan otettu kuva kaakkoon päin, jossa kohoaa Lykavittos-kukkula.

891856.jpg