Tänään vietin päivän osittain joululahjaostoksilla, osittain nähtävyyksiä katsellen. Halusin etsiä jotain erityisen kreikkalaista joululahjaksi Suomeen, mutta en löytänyt juuri mitään, koska turistikaupoissa myytävä Kreikka/Ateena/Akropolis-rihkama on pääosin hyödytöntä ja rumaa tai kauniit esineet ovat liian kalliita (aidot korut, laadukkaat museojäljennökset keramiikka- tai pronssiesineistä yms.). Ja melkein kaikki muu tavara on sellaista mitä Suomestakin saa - eläköön globalisaatio. Taidan kallistua joululahjoissa ruokatarvikkeiden kannalle, ne ovat täällä ainakin hyviä ja niitä saa ostettua lentokentän tax-freesta, mikä on tärkeä pointti koska matkatavarani painavat jo nyt varmaan yli 20 kg. Tämä tiedoksi teille, jotka oletatte saavanne minulta lahjoja. Oliiviöljysaippuaa varmaan arvaattekin jo saavanne.

Yritin shoppailla alkupäivästä Psyrrin alueella, koska olin jostain lukenut että siellä olisi pieniä design-kauppoja. Enimmäkseen Psyrri on täynnä ravintoloita, kahviloita ja baareja. Nyt päivällä melkein kaikki oli kuitenkin kiinni, mutta iltaisin seutu kuhisee elämää; kävin siellä viime viikolla ohimennen yhdessä kivassa baarissa. Myös muutama pikkuputiikki löytyi, mutta ei mitään tiivistä ostoskatua. Yhden trendikaupan myyjä kehui laukkuani, jonka olen ostanut Barcelonasta (haa, laukkuni on netissä!). Olen huomannut, että aina kun käytän jotain sieltä hankittua vaatetta, saan siitä positiivista kommenttia. Barcelonassa shoppailu on siis hyvä hämäyskeino ihmisille, jotka eivät muuten pukeudu mitenkään erityisen coolisti.

Heti Psyrrin trendikkään keskusalueen ulkopuolella vaikuttaa olevan Ateenan Chinatown. Vieri vieressä "Xing Ling Import Export Co." -nimisiä liikkeitä, jotka näyttävät erikoistuneen halpoihin vaatteisiin ja taloustavaroihin. Muistelisin jostain lukeneeni joku aika sitten, että jotain 80 % maailman sukista tehdään yhdessä tietysssä kiinalaisessa kaupungissa. Hurja ajatus. (Nonni, löytyihän sekin tietysti netistä kun jaksoi hakea.)

Seuraavaksi menin käymään aika lähellä sijaisevalla Gazin alueella. Se on vanha kaasulaitos, joka on nykyään muutettu kulttuurikeskukseksi (vähän samaan tyyliin kai kuin Helsingin Kaapelitehdas).

Nyt lauantaina siellä oli oudon hiljaista, vain yksi joulumyyjäistyyppinen taide/antiikkinäyttely. Kauniita tauluja ja huonekaluja, mutta tyystin budjettini ulottumattomissa. Sen sijaan otin ilmaiseksi valokuvia Gazin rakennuksista. Teollisuusarkeologiaa, olkaa hyvät!

284367.jpg


284370.jpg


284372.jpg


284375.jpg

Kadun toisella puolella Gazista on trolleybussien (Wikipedia tietää kertoa, että se onkin suomeksi johdinauto) varikko, jota peittävät kauttaaltaan komeimmat koskaan näkemäni graffitit. Eipä ihme, kun ilmeisesti ne ovat maailman kuuluisimpien graffititaiteilijoiden käsialaa.

284383.jpg


284408.jpg

Herkkua scifisteille: futuristinen allegoria kreikkalaisesta liikennekulttuurista! Liekö saanut vaikutteita näistä leluista?

284411.jpg


284417.jpg

Päivän päätteeksi ehdin harrastaa myös tavanomaisempaakin arkeologiaa vierailemalla Hadrianuksen kirjaston raunioilla.

284378.jpg

Yksityiskohta mosaiikista, joka taitaa olla peräisin jostain kirjaston paikalle myöhemmin rakennetuista kirkoista.

284382.jpg

Näin talvista Ateenassa on joulukuun alussa (tuo nuokkuva punainen on unikko).

284380.jpg