Antiikin rauniot eivät tästä kaupungista heti lopu! Tänään kävin katsomassa kahta kohdetta, Olympian Zeuksen temppeliä ja Akropolis-kukkulan etelärinteellä sijaitsevaa Dionysoksen teatteria. Sää oli tänään hieman pilvinen, joten marmori ei hohda niin valkeana kuin auringossa, mutta kuvista saa ehkä jotain ideaa rakenteista.

Lonely Planetin opaskirjan mukaan Olympian Zeuksen temppeli on Kreikan suurin temppeli. Sitä rakennettiin yli 700 vuotta: rakentaminen aloitettiin 500-luvulla eKr, mutta se keskeytyi rahanpuutteen takia ja valmistui vasta vuonna 131 jKr keisari Hadrianuksen alaisuudessa. Hadrianus teetti temppeliin valtavan Zeuksen patsaan ja sen viereen, nyt lainaan Lonely Planetia: "in typically immodest fashion", yhtä suuren patsaan itsestään.

Kuvan vasemmassa alanurkassa olevat pienet mustat muurahaiset ovat ihmisiä. Siitä huomaa miten valtava temppeli on ollut (ja on vieläkin). Taustalla näkyy Akropolis.

286293.jpg

Temppelissä oli alun perin 104 pylvästä, joista enää 15 on jäljellä. Tämä pylväs kaatui myrskyssä vuonna 1852.

286295.jpg

Dionysoksen teatteri rakennettiin alun perin puusta joskus 500-luvulla eKr. Kivestä ja marmorista rakennettu teatteri, jonka rauniot ovat nähtävillä nykyään, rakennettiin vuosina 342-326 eKr. Katsomoon mahtui 17 000 hengen yleisö! Antiikin kuuluisien näytelmäkirjailijoiden teoksia esitettiin ensimmäisen kerran tässä teatterissa.

286290.jpg

Eturivin penkit oli varattu Erittäin Tärkeille Henkilöille ja nimikoitu asianmukaisesti.

286292.jpg

Rauniokierroksen jälkeen kävin Plakassa ravintolassa syömässä salaattia ja friteerattuja mustekaloja. Yleensä nuo mustekalajutut ovat täällä aina pakastetuotteita (en ole huomannut tuoretta mustekalaa kuin rantaravintoloissa) mutta hyvää oli silti.

Lopuksi jouluasiaa: koska olen nyt kai jo pari kuukautta ollut virallisesti bloggaaja, kävin tekemässä lahjoituksen Pelastusarmeijan joulupataan Bloggaajat-pottiin. (Hups, huomasin vasta nyt että Vuodatuksen käyttäjillekin olisi ollut oma potti. No, samaan hyvään tarkoitukseen se kaikki menee.) Haastan mukaan kaikki lukijat, olit sitten bloggaja tai et! Jos sopivaa pottia ei löydy, perusta oma.