Tänään Kreikassa on kansallinen juhlapäivä, όχι-päivä. Tarinan mukaan 28.10.1940 Mussolini vaati akselivaltojen joukoille pääsyä Kreikan maaperälle miehittämään “strategisia kohteita”. Kreikan diktaattori Metaxas kieltäytyi yhdellä sanalla: “όχι” eli “Ei”. Tämän seurauksena italialaiset hyökkäsivät Kreikkaan, ja Kreikka joutui mukaan toiseen maailmansotaan.

Päivä oli pilvetön ja lämmin, ihanteellinen paraatisää. Lähdin kävelemään keskustaa kohti vähän kymmenen jälkeen ja olin perillä Syntagma-aukiolla, josta paraatin oli tarkoitus kulkea, noin puoli yhdentoista aikaan. Väkeä oli jo sankasti paikalla ja lippuja oli hilattu joka tankoon ja ripustettu joka lyhtypylvääseen. Lisäksi väkijoukon seassa puikkelehti myyjiä, jotka kaupustelivat pieniä kankaisia tai muovisia lippuja.

237841.jpg

Kello yhdentoista maissa alkoi tapahtua. Rytmikäs marssimusiikki raikui ja ensimmäisenä aukiolla marssivat - jos ymmärrän oikein viirin tekstin - Ateenan filharmonikot.

237830.jpg

Komeasti pukeutuneiden ja ryhdikkäästi askeltavien filharmonikkojen sekaan oli eksynyt epämuodollisempi kuokkavieras.

237833.jpg

Seuraavaksi tuli koululaisten paraati (ei siis opiskelijoiden, kuten luulin eilen). Tunnelma oli kuin olympialaisissa: ensimmäisenä kyltinkantaja, joka ilmoitti koulun nimen, sitten lipunkantaja, ja sitten loput koululaiset siististi riveissä, ensin tytöt ja sitten pojat. En tiedä oliko sukupuolten erotteluun syynä järjestyksen ylläpito kulkueessa vaiko esteettiset tavoitteet - arvelisin jälkimmäistä, sillä yhtenäisesti pukeutuneet tytöt ja pojat olivat vaikuttavan näköisiä. En tiedä käytetäänkö täällä koulupukua (ehkä yksityiskouluissa?), mutta joidenkin koululaisryhmien vaatteet olivat kyllä yksityiskohtia myöten epäilyttävän identtisiä. Toisilla taas oli yllään esimerkiksi valkoinen paita ja musta hame tai housut, mutta hiukan erilaisia kaikki. Pienimmät koululaiset marssivat ensin, sitten yläastelaiset ja lukiolaiset.

237834.jpg

237835.jpg

237837.jpg

237839.jpg

237840.jpg

Koululaisten vanhemmat lienevät änkeytyneet katsomossa eturiviin, koska lasten kulkiessa ohi väkijoukosta kuului riemukkaita kannustushuutoja. Isänmaallisuutta osoittivat myös pienimmät kreikkalaiset.

237832.jpg

Paraatiin osallistui myös partiolaisia tai vastaavia nuorisoryhmiä.

237844.jpg

Ja lopuksi vielä kerran vaskipuhallinosasto.

237847.jpg

Onnistuin myös nappaamaan kuvan parlamenttitalon eteen vartiopaikoilleen marssivien evzones-sotilaiden selkäpuolesta. Komeat puvut heillä. Ja syön hattuni, jos nuo taustalla yrmyilevät men in black eivät ole jonkin sortin korkean tason turvamiehiä.

237831.jpg

Näytti siltä, että koko Ateenan poliisivoimat oli valjastettu tehtäviin Syntagma-aukion liepeille. Suurin osa väkijoukkoa valvovista poliiseista oli pukeutunut tyylikkääseen juhlaunivormuun, kuten kuvassa oikealla oleva mies, mutta aamulla paikalle kävellessäni näin lähikatujen varsilla myös rajumman näköisiin mellakkavarusteisiin sonnustautuneita poliiseja ja sotilaita, jotka pysyttelivät taka-alalla. Eivätkä nuo kuvan valkoiset kypärätkään välttämättä ole moottoripyöräilyä varten.

237845.jpg

Onneksi mitään levottomuuksia ei puhjennut, ainakaan sinä aikana kun itse olin paikalla. Paraati kesti noin tunnin, sen jälkeen ihmiset lähtivät valumaan pois ja katu avattiin jälleen liikenteelle. Pienimuotoisia mielenosoituksia näkyi kyllä Syntagma-aukion puistokäytävällä. Luulen, että kyse oli pitkälliseen opettajien lakkoon liittyvästä koululaisten tempauksesta.

237842.jpg

Lippukauppiaiden lisäksi myös rinkelikärryjä työntelevillä miehillä kävi kauppa vilkkaasti. Nälkähän siinä tulee kun koko aamupäivän juhlii. Näitä rinkeleitä on normaalistikin joka kadunkulmassa myynnissä, joko sokerittomia seesaminsiemenillä kuorrutettuja koulouri-rinkuloita tai kuvan kaltaisia sokeripäällysteisiä jättiläismunkkeja (jota himoitsee näköjään viisi kättä, jos oikein laskin).

237846.jpg

Itse en ole tosin vielä maistanut kumpaakaan - jokapäiväinen istumatyö ja herkullinen ruoka ovat muutenkin tuhoisa yhdistelmä, joten yritän pidättäytyä ylimääräisistä välipaloista. Jossain vaiheessa tämän kolmen kuukauden aikana täytyy kyllä kokeilla edes kerran, jotta tiedän sitten miltä perinneleipomukset maistuvat.

Paraatin jälkeen menin vielä pariksi tunniksi kiertelemään Plakaan, jossa turistikaupat olivat kyllä auki vaikka muuten tänään kaikki on kiinni. Söin lounaaksi maukkaan gyroksen pikkukojusta ja ostin hauskan kiedottavan neuletakin. Kotona vietin hurjan lauantai-illan pesten pyykkiä. Huomenna täytyykin tehdä töitä, kun ne tänään jäivät kokonaan väliin.