Eilen olin päivän kirjastossa ja menin illalla vielä Amerikan instituutin järjestämään luentotilaisuuteen. Luento oli kiinnostava; opinpa hiukan jotain Kykladien alueen temppeleistä, joista en aiemmin tiennyt mitään. Luennon jälkeen vieraanvaraiset amerikkalaiset olivat järjestäneet niin runsaan viini-, juusto- ja leikkeletarjoilun, että muuta illallista en enää kaivannut.

Tulin kotiin joskus kymmenen maissa ja ajattelin vielä tarkistaa sähköpostit, joten kaivoin läppärin kassista ja työnsin pistokkeen jatkojohdon siihen tökkeliin, jossa olen sitä aina pitänyt. Tällä kertaa kuului terävä posaus ja koko asunnosta meni sähköt. Kämppäkaverini mukaan sähköt pitäisi normaalisti saada takaisin päälle asunnon seinässä olevan sähkötaulun pääkytkimen tms. kautta, mutta nyt senkään rämpyttely ei auttanut. Asuntolan huoltomies ei tietenkään ollut paikalla. Onneksi meillä oli kynttilöitä, joten vietimme illan tunnelmallisessa valaistuksessa. Vielä suuremmaksi onneksi tietokoneeni ei ollut vahingoittunut pamauksesta, ehkä siksi että olin poikkeuksellisesti sulkenut sen kokonaan kirjastolta lähtiessäni (yleensä laitan sen vain nukkumaan).

Aamupäivällä sähköasentaja saapui paikalle ja saimme jälleen valoa ja virtaa. Sain myös uuden jatkojohdon, sillä vanha oli jo mennyt epäilyttävän rähjäiseksi. Myös tietokoneeni virtajohdon pistokkeen päät, siis ne metalliset, olivat posauksen seuraksena hiukan sulaneen tai syöpyneen näköiset. En uskaltanut kokeilla sitä koneeseen, vaan otin päivän ohjelmakseni paikallisen Apple-jälleenmyyjän luona käymisen ja uuden johdon hankkimisen. Apple-putiikki löytyikin helposti - olin sattumalta aiemmin bussissa istuessa huomannut minkä kadun varrella se on - mutta myyjän mukaan uusi johto on niin kallis (125 €, on kyllä todella kallis, olisin kuvitellut jotain 30-40 €) että sitä ei kannata ostaa ennen kuin olisin kokeillut toimiiko vanha vielä. Kun kuvailin maalauksellisin termein sähköposausta ja dramaattista pimennystä, hän vakuutti että sellaista sattuu Kreikassa yleisesti ja ettei kone vahingoitu kokeilusta, vaan johto joko toimii eli lataa koneen tai sitten ei.

Kotona uskaltauduin sitten kokeilemaan uuden jatkojohdon kanssa, ja kyllä se onneksi toimii. Säästyipähän 125 €. Kymmenen pistettä Apple-myyjälle! Todella hyvää ja asiantuntevaa palvelua, ettei myy jotain turhaa laitetta vaikka asiakas luulisi sitä tarvitsevansa. Nyt tiedän mihin kauppaan mennä, jos oikeasti tarvitsen jotain tietokonevehjettä vielä seuraavan kuukauden aikana.

Koska siis säästin valtaisan summan, vietin ylelliset pari tuntia kirjakaupassa etsiskellen Kreikka-aiheista kirjallisuutta. Sitä löytyikin noin 77 € edestä:
  • Englanti-kreikka-englanti-sanakirja, kun vihdoin löytyi sellainen, joka on suunnattu nykykreikkaa opetteleville englanninpuhujille eikä englantia opetteleville kreikanpuhujille, kuten useimmat - lähestymistavoissa on eroja.
  • Ateenan monumentteja havainnollisesti esittelevä kirjanen, jossa on kuva jokaisesta monumentista nykyisessä tilassaan ja sen päällä kalvo, johon on täydennetty rakennus sellaiseksi kuin sen uskotaan antiikin aikana olleen.
  • Lyhyt yhteenveto modernin Kreikan historiasta itsenäistymisestä nykypäivään
  • Hauskalta vaikuttava "matkaopas" 500-luvun Britanniaan ja Irlantiin, kirjoittajana kuvitteellinen Bysantin kreikkalainen.
Paljon muitakin mielenkiintoisia kirjoja näkyi, mutta yritän nyt hillitä sekä budjetin että matkatavaroiden puolesta. Minun täytyy kuitenkin selvitä täältä takaisin Suomeen muutaman viikon kuluttua 20 kilolla tavaraa, ja vaikka annoin Vesalle mukaan kaksi isoa mappia artikkelikopioita, niitä ehtii kertyä varmaan vähintään vielä toiset kaksi, plus nämä ostetut kirjat. Lukeminen on raskas harrastus.