Tajusin maanantaina, että minulla on enää kaksi viikkoa aikaa jäljellä täällä. Tekemistä kyllä riittäisi, mutta tulen mielellläni jouluksi kotiin. Olen jo melkein ehtinyt käydä läpi ne aihepiiriini liittyvät kirjat, jotka löysin Pohjoismaiden kirjastosta, joten menin eilen vihdoin ensimmäistä kertaa käymään brittiläisen instituutin kirjastossa, jota on minulle kovasti kehuttu. Vaikuttaa lupaavalta, paikka on viihtyisä ja siellä on laajat kirjakokoelmat. Olin siellä tänäänkin, ja yritän nyt ehtiä käymään vielä jatkossa muutaman kerran.

Eilen ja tänään on myös ollut iltaluentoja. Eilen brittiläisen instituutin luentosarjassa oli vuorossa Colin Macdonald aiheesta "From 'first' to 'second' palace at Knossos: an integrated architectural and ceramic study". En tiedä Knossoksesta tai minolaisesta kulttuurista juuri mitään, ja esitelmä meni sen verran syvälle yksityiskohtiin eri periodien keramiikkatyylien eroista yms. etten pysynyt perässä, mutta olipahan hienoja kuvia Knossoksen palatsista ja löydöistä. Lisäksi puhujalla oli niin täyteläisen kultivoitunut brittiläisen akateemikon ääni, että häntä oli ilo kuunnella - se mies voisi vaikka lukea puhelinluetteloa ääneen ja se kuulostaisi huippututkimukselta.

Tänään oli taas amerikkalaisella instituutilla Kevin Clintonin luento aiheesta “The Mysteries of the Great Gods in Samothrace”. Tämä luento oli selkeämmin suurelle yleisölle suunnattu ja sitä oli helpompi seurata. Opinpahan hiukan jotain noista antiikin Kreikan mysteerikulteista, joista en aiemmin tiennyt juuri muuta kuin että niitä oli olemassa. (Jos saaren nimi kuulostaa hämärästi tutulta, saatat olla nähnyt tämän kuuluisan patsaan.)

Luennon jälkeen oli runsas tarjoilu, kuten yleensä näissä tilaisuuksissa. Köyhät ja vähemmän köyhätkin opiskelijat voivat korvata sillä kätevästi illallisen. Tällä kertaa oli tarjolla vaihteeksi epäkreikkalaista ruokaa: kevätkääryleitä ja texmex-tacorullia, lisäksi lihapullia ja pieniä voileipiä. Ja tietenkin viiniä.

Loppuviikko jatkunee samoissa akateemissa merkeissä kirjasto(i)ssa. Alan kyllä vähän huolestua siitä että kädetkin jo puutuvat ja rutisevat kun koko päivän hakkaan epäergonomista läppärin näppistä. Onneksi parin viikon päästä voin pitää usean päivän tauon tietokoneen käytöstä, se tekee varmaan hyvää käsille ja koko ruumiille.