Olipa täyteläinen viikonloppu! Tuntuu siltä kuin vähintään viikon verran tekemistä olisi puristettu vajaaseen kolmeen päivään. Vesa tuli lauantaiaamupäivänä ja toi minulle itsensä lisäksi jättipussin salmiakkia ja suomalaisia lehtiä. Majoittauduimme keskustan lähellä olevaan hotelliin, josta oli sopiva kävelymatka joka paikkaan. Tulikin sitten käveltyä kunnolla - vähän vastapainoa tavanomaiselle istumatyölle. Lauantaina kävimme syömässä vanhassakaupungissa eli Plakassa ja kävelimme sieltä illalla Akropolis-kukkulan ja vanhan agoran laitaa pitkin kulkevaa, ravintoloiden ja kahviloiden reunustamaa katua pitkin Thission alueelle baariin.

Akropolis oli yövalaistuksessa melkeinpä upeampi kuin päivällä, se tuntui leijuvan hohtavana kaupungin yläpuolella.

268471.jpg

Samoin yövalaistu Hefaistoksen temppeli vanhan agoran alueella loisti maagisesti tummien puiden siluettien takaa.

268481.jpg

Nämä surkeat kuvat eivät tee kohteilleen oikeutta, mutta saapahan niistä ehkä jonkun kalpean aavistuksen monumenttien hienoudesta.

Sunnuntaina kävimme tarkemmin tututumassa vanhan agoran monumentteihin sekä museoon, josta saa hyvän yleiskatsauksen Ateenan kehittymiseen kivikaudesta suunnilleen roomalaisajalle. Kävimme tietysti myös Akropoliilla  - Vesalle ensimmäinen kerta, minulle nyt jo neljäs, mutta ei siihen pääse kyllästymään. Kuvassa Akropoliin Erechtheionin kuuluisat karyatidit.

268482.jpg

Mahtavan kulttuuripläjäyksen jälkeen olikin taas nälkä, ja herkuttelimme Zorbas-nimisessä ravintolassa. Paikan lämmin alkupalavalikoima oli varsin juustopainotteinen ja siis erittäin täyttävä. Digestiivin tarpeessa etsiydyimme Brettos-ouzobaariin, jossa olimme käyneet ohimennen jo lauantaina. Nyt viihdyimme siellä parisen tuntia värikkäiden pullorivien ja vanhojen ouzotynnyreiden katveessa. Brettosin oma ouzo on todella hyvää, suosittelen!

268473.jpg

Loppuillasta käväisimme kotimatkalla vielä toisessakin baarissa, jossa sai oikein hyvää tuorepuristettua appelsiinimehua.

Kulttuuriin syventyminen jatkui tänään maanantaina, kun menimme Benaki-museoon. Museossa on tarjolla kattava kokoelma Kreikan historiaa kivikaudesta itsenäistymisen aikaan 1800-luvulle. Parasta antia näin arkeologin kannalta oli tietysti esihistoriallinen materiaali. Varsinkin keramiikan puolella ihmettelimme toinen toistaan mielikuvituksellisemman muotoisia astioita. Tuntuu siltä, että muinaiset keraamikot ovat todella ottaneen ilon irti materiaalinsa vapaasta muokkautuvuudesta.

Alkuillasta kävimme vielä syömässä ja hiukan kävelemässä Plakassa, josta Vesa osti tuliaisia. Valitettavasti hänen omiin kokoelmiinsa sopivaa (siis kuulemma tarpeeksi kamalaa) Akropolis-teemaista lumisadepalloa ei löytynyt.

Pari tuntia sitten Vesa lähti bussilla lentokentälle, josta jatkaa Blue1:n kyydissä aamuyöstä kotiin. Hänkin varmaan kirjoittaa jossain vaiheessa blogiinsa oman näkemyksensä viikonlopusta ensikertalaisen Ateenan-kävijän silmin. Minä jään tänne vielä kuukaudeksi töihin - huomenna siis tavalliseen tapaan kirjastoon.